skip to Main Content

Öland – En resa i tiden

I mitten av 2021 hade jag både möjligheten och tillfället att besöka Öland, som är en plats jag väldigt länge har velat besöka men av någon orsak ha det hela tiden hamnat ner på listan

Är du VIP Medlem kan du ladda ner din Öland PDF reseguide från din kontosida

Äntligen var det dags för ett besök och det var ett beslut jag absolut inte ångrar.

Ölande är verkligen vacker och det finns så mycket att uppleva här.

Det stora självklara målet på Öland är ju förstås Borgholm och Borgholms Slott, men det finns så mycket mera att uppleva än bara de stora uppenbara målen.
Det är som egentligen fick mig att äntligen komma iväg var en bild jag såg av en kompis till mig som också är fotograf, Han hade fått till en fantastisk bra bild av Sankta Britas Kors uppe vid kapelludden, och det var egentligen den bilden som tände i min gnista att nu måste du komma iväg

Och precis som jag hade förväntat mig, så var det lika mäktigt i all sin enkelhet att besöka denna plats med historia tillbaka från 1200 talet. Visserligen så är själva kapellet idag är näst intill försvunnen ruin, men som jag har sagt så ofta tidigare i såna här lägen så behöver man bara lite lite fantasi för att förstå hur livet var på den tiden.

 

Kapellet var ursprungligen använt som ett varumagasin och gudstjänst lokal, och där på vinden där förvarade köpmännen sina varor, mätredskap och andra viktiga saker de behöver i tryggt förvar.

 

Platsen att ha detta varumagasin på var helt optimalt för sjöhandeln och sjöfararna som lätt kunde lägga till i den lilla hamnen vid kapelludden. Och både lasta av och lasta på nytt material i sina båtar innan ytterligare avfärd.

 

Borgholm Slott

Ett besök till Öland är inte fulländat utan även ett besök till Borgholms Slott, så enkelt är det.

För detta slottet är fantastiskt i både sin styrka, historia och funktion i vårt samhälle helt upp till modern tid

Att vandra runt i detta slottet och försöka att förstå hur livet var på den tiden med farorna som lurade precis överallt i deras vardag, det är en ganska speciell känsla

 

Inne i slottet så har de anordnat en stor mängd lokaler och utställningar som visar både i klenoder och historia samt ljud hur livet kunde vara på den tiden. Och vilka faror som fanns runt omkring i Sverige.

Själva Borgholms Slott har ju genomgått kolossal förändring genom tiderna för att anpassa sig till händelser och far runt omkring i Europa och Sverige

 

 

Sandvik Ställplats

Under mitt besök på Öland så besöker även två ställ platser som jag absolut varmt kan rekommendera

Sandviken ställ plats ligger lite norr om Borgholm och är en. I alla fall när jag besökte dig en väldigt lugn och fin plats att stå på.

Jag kan mycket väl tänka mig att det är mitt i sommaren och högsäsong så är det full fart och massa liv här.
Dessutom så genomgick ställplatsen en större renovering och utbyggnad under itt besök, men det är väl förmodligen avslutats och i full funktion idag

 

Borgholm Ställplats 

Och den andra ställ platsen var självklart Borgholm ställ plats, med bara ett par 300 meters gång väg in till själva Borgholm.

På själva ställ platsen så står man nästan som en halvcirkel så alla bilar man få utsikt över vattnet. Och stolparna ligger relativt tätt intill.

Däremot så finns det ingen tömning eller fyllning av vatten och latrin.

 

Ska du till Öland och besöka Borgholm med din husbil då är detta absolut bästa platsen att stå på, dessutom med en spektakulär utsikt.

Även här kan jag tänka mig att sommartid och högsäsong då blir det nog svårt att få plats, och du kan inte boka plats eller så det är bara en fråga om att komma i tid.

Det är egentligen ganska konstigt att vi är sånna människor att vi ska långt bort för att vi anser oss vara på semester eller ute på resa, och så har vi såna här fantastiska platser precis runt hörnet.

Det var väl förmodligen covid perioden som gjorde att jag valde att ta denna korta resan som jag absolut inte ångrar
Så har du en lång helg eller vill ta en liten mindre semester, då kan Öland utan tvekan vara ett alternativ för dig.

error: Skyddat innehåll !!