skip to Main Content

Oradour Sur Glane – Ett minne av Krig

Europa befinner sig skrämmande nog återigen i ett krig, som inte bara är det krig längre utan har övergått till rent folkmord på civilisationen.

Och det är en slående likhet med vad som händer i Frankrike för ca 80 år sedan, och du kan ännu idag besöka ruinerna och kvarlevorna av det som hände i Oradour Sur Glane den 10 Juni 1944

Jag har medvetet inte publicerat en mängd bilder offentligt av det jag tagit, Det kan uppfattas som stötande och jag har varit tvungen att inte använda en stor del av dem. Det går helt enkelt inte att publicera då en stor del speglar den ondska och brutalitet som inträffade.

Jag har i flera år velat berätta den här historien, och har besökt byn 3 gånger nu för att verkligen försöka förstå och få med mig allt viktigt som byn har att berätta, men även efter 3 besök så känns det fortfarande fruktansvärt overkligt att komma hit.

Är ni på väg genom Frankrike så kan jag absolut rekommendera den här kommer ta ett par extra dagar svänga av motorvägen nog in och besöka Oradour Sur Glane och få ett minne för livet med dig.
Och inte nog med det ett minne om hur världen har varit och hur den faktiskt ser ut idag också, jag tänker förstås på kriget som pågår i Ukraina idag som är otäckt likt händelserna som inträffade i Frankrike 80 sedan.

 

Händelserna i Frankrike var ingen krigshandling, det var ett brutalt folkmord, och historien upprepar sig själv med vad som vi ser dagligen i Ukraina där kriget nu övergått till att attackera civila, dess infrastruktur och möjlighet att överleva ett krig.

 

Vägen som de Tyska soldaterna kom på den 10 Juni 1944 finns kvar idag och står nästan orörd sedan den sista dagen i byns historia

 

Symaskinen som blivit en ikon och symbol för överlevnaden i Oradour Sur Glane står än idag att se på muren.

 

Den underjordiska minneskammaren med en massa artefakter som grävdes fram efter kriget, och mycket sorglig promenad genom tiden som visar glädje, förstörelse och skräck.

 

Bagarens ugn som man hittade kvarlevorna av en baby som bakades till döds av de Tyska soldater
På vilket sätt kan detta ha med krig att göra ? Det är ingen mindre än ett brutalt ondskefullt folkmord

 

Som Standard & VIP Medlem kan du läsa min egen berättelse och se en massa bilder i denna PDF Bok >>

error: Skyddat innehåll !!